Wat is Sportief Wandelen?

Sportief Wandelen is duidelijk anders dan een stukje wandelen. Het is voor iedereen die aan fitheid wil werken de ideale activiteit. Door de begeleiding en verantwoorde trainingsopbouw biedt het net iets meer dan het ‘gewone wandelen’.
Sportief Wandelen betekent stevig doorwandelen in een tempo rond de 5 tot 7 kilometer per uur. Er moet nog altijd adem overblijven om een gesprekje te voeren. De gemiddelde wandelgroep bestaat uit ongeveer 10 personen. Het trainen met elkaar is gezellig en is een extra stimulans om je op weg te helpen naar een betere conditie.

De trainingen duren ongeveer 1 uur en zijn zeer gevarieerd. Een warming-up om de spieren los te maken, een stuk stevig doorwandelen, oefeningen met tempowisselingen en tenslotte even uitlopen en goed rekken. Het bijzondere is dat alle trainingsvormen zoals warming-up en cooling-down, duur- en intervaltraining toegepast worden. Ook worden er tijdens de trainingen technische aanwijzingen over looptechniek en lichaamshouding gegeven. 

Voordelen van sportief wandelen:

  1. Verbeteren van conditie, balans, coördinatie en spieren.
  2. Verbeteren van lichaamshouding en wandeltechniek
  3. Een sport geschikt voor iedereen en voor (bijna) alle leeftijden.
  4. De kans op blessures is gering.
  5. Ook met gezondheidsklachten is Sportief wandelen heel goed mogelijk.
  6. Sportief wandelen geeft je energie en het gevoel alles (weer) aan te kunnen.
  7. Conditie verbeteren door een verantwoorde opbouw van belasting door professionele begeleiding.
  8. Op een plezierige manier bewegen in groepsverband, wandelen in een groep is gezellig.
  9. Wandeltrainingen van ongeveer 1 uur.
  10. Het hoeft niet duur te zijn: een paar goede wandel-of sportschoenen is voldoende.

 

 

schoenen
Geen dure wandelschoenen nodig

Voor wie?

Iedereen die over een basisconditie beschikt en minimaal een half uur achter elkaar (zelfstandig) kan wandelen, kan Sportief Wandelen. Sportief Wandelen is geschikt voor mensen die lange tijd niet gesport hebben en ‘weer wat willen gaan doen’ tot mensen met gezondheidsklachten. Maar ook voor ‘fitte’ mensen is Sportief Wandelen een uitstekende vorm van bewegen. Zij kunnen bij een pittige training, door een aantal verzwarende elementen in te bouwen, flink aan hun trekken komen.